בין 5% ל-20% מן האוכלוסייה סובלים מרמה כלשהי של חרדה דנטלית ("דנטופוביה" או "דנטל פוביה") – פחד מרופא שיניים. חרדה דנטלית יכולה לנוע מאי נוחות קלה לקראת המפגש עם הרופאה; ועד לתסמינים פיזיים של ממש, כמו דפיקות לב מואצות, כאבי בטן וכאבי ראש רק מעצם המחשבה על טיפולי שיניים, שבעקבותיה מטופל או מטופלת מעדיפים להימנע מהגעה למרפאה, לעיתים במשך שנים(!) – החלטה שעלולה להביא להידרדרות של מצב השיניים והחניכיים עם הזמן.
למה חווים חרדה דנטלית?
קיימות סיבות שונות שעשויות להוביל לחרדה דנטלית. לעיתים חוויה לא נעימה שהתרחשה במרפאה יכולה להשאיר חותם עמוק גם אחרי שנים – גם אם אותה חוויה קרתה לאדם באופן אישי ולעיתים אף אם קרתה למישהו אחר שסיפר לו על כך.
גם הפחד מתחושת הכאב יכול לגרום לאדם פחד ממשי מפני טיפול שיניים. לעיתים, עד כדי כך שאותו אדם יעדיף לסבול את כאב השיניים ולא את הדקירה הקלה של זריקת ההרדמה המקומית שלפני טיפול להפגת אותו כאב שיניים.
סיבות אחרות יכולות להיות החשש מחוסר האונים, אי הידיעה של מה בדיוק מתרחש בחלל הפה במהלך הטיפול, רעש כלי העבודה של רופאת השיניים ועוד. ולמרבה הצער, יש גם ילדים שרואים את הוריהם סובלים מחרדה דנטלית (דנטופוביה) ומפתחים חרדה דומה בעצמם, אפילו מבלי שתהיה לכך סיבה מלבד הלמידה מההורים.
חרדה דנטלית עלולה לפגוע באופן ממשי בבריאות הפה
טבעי להרגיש לא בנוח לפני בדיקת רופא או טיפול רפואי. הבעיה מתחילה במקרים שבהם חרדה דנטלית גורמת לאדם לקבל החלטה להימנע מהגעה למרפאת השיניים, אפילו לבדיקות תקופתיות שגרתיות שכמעט לא מצריכות טיפול. זאת משום שבעיות לא מטופלות בזמן, ומצב השיניים והחניכיים מידרדר. והרי גם אם מקפידים היטב על היגיינת הפה, צחצוח נכון ושימוש בחוט דנטלי ושטיפת פה, עדיין יתכן שיש צורך בטיפולי שיניים מעת לעת.
וכך, אדם שנמנע מהגעה למרפאה לבדיקות שגרתיות או לטיפולים פשוטים, עלול למצוא את עצמו בסופו של דבר מגיע לאותה מרפאה כאשר הכאבים כבר בלתי נסבלים, והטיפולים הנדרשים מורכבים יותר, ארוכים יותר ויקרים יותר.
אז איך מתגברים על חרדה דנטלית?
קודם כל חשוב לבחור רופאת שיניים טובה בירושלים: כזו שיש איתה כימיה ברמה אישית, ושגורמת לכם להרגיש שאתם יודעים מה קורה בכל שלב של התהליך.
כדאי גם לדעת שפיתוחים טכנולוגיים חדשים ממשיכים כל הזמן לשפר את עולם רפואת השיניים בעזרת ציוד מתקדם ושיטות טיפול חדשניות – כך שהטיפולים נעשים יעילים ומהירים יותר, כלומר הזמן שצריך לבלות על הכיסא מתקצר יותר ויותר.
בנוסף, כיום קיימות שיטות חדשות להתמודדות עם חרדה דנטלית (דנטופוביה) הכוללות אלחוש או הרדמה עם ציוד שמאפשר ביצוע הרדמה מקומית כמעט ללא תחושת כאב כלל. בין השיטות שנהוגות אצלנו ניתן למנות שימוש בגז צחוק או נטילת ואליום כשעה לפני הטיפול (אם כי במקרה כזה יש להגיע לטיפול עם מלווה משום שלא ניתן לנהוג זמן מה לאחר מכן). בנוסף, ד"ר הייזלר ממליצה להביא אוזניות כדי לשמוע מוזיקה אהובה במהלך הטיפול.