דף הבית » טיפולי שיניים » שיקום הפה » כתרים לשיניים בירושלים
כתרים לשיניים בירושלים
כתרים הם מטיפולי השיניים המוכרים ביותר המשתייכים לתחום שיקום הפה, וחלק מן הטיפולים הניתנים במרפאת השיניים של ד"ר הייזלר בירושלים.
מה זה כתר בשיניים?
כתר בשן הוא מעין כיסוי מלאכותי לשן טבעית שנפגעה או נהרסה מסיבה כלשהי: כתוצאה מחבלה קשה שהובילה לשבירת השן, למשל, או כתוצאה מריקבון שנובע ממחלת העששת. הרעיון הוא לכסות את חומר השן שנותר בכתר שייראה דומה ככל האפשר מבחינת צבע וממדים לשיניים הסמוכות, ולהחזיר את פונקציית הלעיסה לקדמותה.
בעבר נהוג היה לייצר כתרים ממתכת, כך שאמנם ניתן היה ללעוס מזון אבל בכל חיוך ניתן היה לראות את הכתרים. כיום, לעומת זאת, כתרים מיוצרים בשיטות אחרות. שיטה אחת נעשית בשתי שכבות: שכבה אחת, פנימית, מיוצרת ממתכת כדי שתחזיק מעמד היטב במקומה, והחיצונית עשויה חרסינה, שצבעה דומה מאוד לזה של השיניים הטבעיות הסמוכות. שיטה אחרת היא להשתמש בשכבה אחת של חומר קרמי שכלל לא מכיל מתכת, וגם הוא נראה בדיוק כמו שן רגילה. יש גם כתרים חלקיים, המכונים בשפה המקצועית onlay, inlay ו-overlay – אלה הם כתרים חלקיים שאפשר להרכיב עם שמירה מקסימלית על חומר שן טבעית.
כך או כך, היום גם אם יש כתר בשן, ניתן גם ללעוס כרגיל וגם לחייך חיוך גדול – דבר חשוב במיוחד עבור אנשים עם בעיות אסתטיות בשיניים הקדמיות, שכן כתר בשן קדמית יכול לשפר פלאים לא רק את האסתטיקה של החיוך אלא גם את הביטחון העצמי.
סוגי כתרים לשיניים
קיימים סוגים שונים של כתרים בעולם רפואת השיניים, הנבדלים אלה מאלה בחומרים שמהם הם עשויים (מה שמשפיע בין היתר על איכותם ועל מחירם). במרפאת השיניים שלנו בתלפיות, ירושלים שלנו מבוצעים טיפולי התקנת כתרים רגילים העשויים מתכת עם ציפוי חרסינה, כתרי זירקוניה, וכתר אי מקס. במקרים מסוימים אפשר לעשות גם כתר על בסיס זהב עם ציפוי חרסינה.
כתר זמני
סוג כתר נוסף שכדאי להכיר הוא כתר זמני: מדובר בכתר שמותקן לתקופה זמנית, למשל במהלך הזמן שלוקח לבצע טיפול שיניים אחר בשן מסוימת. כתר זמני מוצמד באופן חלש יחסית שלא יחזיק מעמד לטווח ארוך – אך יש לו מספר מטרות חשובות. אחת מהן היא סיבה אסתטית, שכן לעיתים טיפולים אורכים מספר ימים עד מספר חודשים. סיבה נוספת היא שמירה על מקום, משום שללא כתר זמני השיניים הסמוכות עלולות לזוז ולסגור את המקום.
סיבה נוספת היא הגברת אפקטיביות ההתאמה של הכתר הקבוע. זאת משום שבסופו של התהליך, הכתר הקבוע (ואין זה משנה מאיזה חומר הוא עשוי) יהיה באותן מידות של הכתר הזמני, כך שבכל שלב בתהליך ניתן לדווח לרופאת השיניים על תחושת אי נוחות או כאב על מנת להתאים את הגובה והרוחב של הכתר, וכך ליצור כתר קבוע מושלם.
איך מתקינים כתר בשן?
תחילה משחיזים ומשייפים את השן הקיימת (תחת הרדמה מקומית), על מנת שניתן יהיה "להלביש" עליה את הכתר באופן כזה שהשן המטופלת תהיה בדיוק באותם ממדים של השיניים הסמוכות לה. בהמשך מוצמד לחומר השן שנותר כתר זמני, על מנת להתרגל לתחושה ולבחון את המידות לאורך תקופה קצרה – ולבסוף מיוצר ומודבק כתר קבוע זהה, שאמור להחזיק מעמד לזמן רב יותר.